بيش از گذشته نيازمند پافشاري روي باورهاي مشتركمان هستيم
17/11/1397 12:12
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: بیش از گذشته نیازمند این هستیم که بر باورها، رویکردها و ارزشهای مشترک پافشاری کنیم. در جامعه امروز دغدغههای متعددی وجود دارد که همه ما را تهدید میکند و فرقی ندارد که مسلمان، زرتشتی، مسیحی یا کلیمی باشیم.
به گزارش روابط عمومي موسسه خانه كتاب، نشست سيدعباس صالحي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با هموطنان پيرو اديان توحيدي و برگزيدگان جايزه كتاب سال و جايزه جهاني كتاب سال جمهوري اسلامي ايران، شامگاه سهشنبه (16 بهمنماه) در هتل انقلاب تهران برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم علي فريدوني، مديركل مجامع، تشكلها و فعاليتهاي فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ضمن خوشآمدگويي به افراد حاضر در مراسم گفت: هرساله دهه فجر انقلاب اسلامي فرصت مناسبي است براي برگزاري اين نشست صميمي و خوشحاليم كه امسال و در چهلمين سالگرد انقلاب اسلامي نيز اين فرصت فراهم شد تا اين جمع دوباره تشكيل شود
وي ادامه داد: اين جمع نمادي از انسجام، دوستي و وحدت اديان توحيدي در جمهوري اسلامي ايران است؛ بنابراين جا دارد كه در اين مراسم به مناسبت چهلمين سالگرد انقلاب به روح پاك شهدا و روح پرفتوح بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران، حضرت امام خميني (ره) درود بفرستيم.
در ادامه اين مراسم سيد عباس صالحي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: براي من توفيقي است كه امسال ششمين نوبت است كه در ايام مبارك دهه فجر در اين محفل حضور دارم. چهار سال در سمت معاونت فرهنگي و اين دو سال اخير به عنوان خادم اهل فرهنگ، هنر، رسانه و ادب. اين گونه نشست و بودن در كنار پيروان اديان الهي براي من بسيار شيرين بوده است. يكي از شيرينترين اتفاقات من در دوران حضور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي همين بوده و است كه ميتوانم به مناسبتهايي در خدمت شما عزيزان باشم و اين افتخار را داشته باشم كه در كنار هم باشيم، همنفسي، همدلي و همراهي كنيم.
وي ادامه داد: ما به عنوان ايرانيان پيوندهاي عميقي به درازاي تاريخ با هم داريم. ما ريشه در اين خاك داريم، از همين خاك برآمديم، در اين خاك نفس ميكشيم، با هم چند هزار سال درد كشيدهايم و البته شيرينيها نيز ديدهايم.
وزير فرهنگ با اشاره به وحدت ايرانيان گفت: ريشه ما در يك زمين است و ديگران نميتوانند اين خاك و زمين را از ما بگيرند. همچنين در اين دوره و ايام، باورها، ارزشها و مناسك مشتركمان به كمك ميآيد تا بيش از گذشته در كنار هم باشيم. باورهاي توحيدي، باورهاي معنوي، ارزشهاي اخلاقي و دهها نقطه مشتركي كه ما پيروان اديان توحيدي داريم، ما را به هم وصل كرده است. زرتشتي، كليمي، مسيحي و مسلمان با اين باورها و ارزشهاي مشترك ميتوانند دنياي امروز را بهتر و بهتر كنند.
وي افزود: ما بيش از گذشته نيازمند اين هستيم كه بر باورها، رويكردها و ارزشهاي مشترك پافشاري كنيم. در دنياي امروز دغدغههاي متعددي وجود دارد كه همه ما را تهديد ميكند و فرقي ندارد كه مسلمان، زرتشتي، مسيحي يا كليمي باشيم.
صالحي در توضيح تهديدهاي مشترك اظهار كرد: معنويتزدايي از هستي و انسان و اينكه هستي و انسان را در چنبره خاك ببينيم و خاك را از عرش جدا كنيم، تهديدات مشتركي ميان ماست. فقير كردن خاك چيزي است كه همه اديان الهي ما را از آن برحذر داشتهاند. بنيادگرايي و انديشههاي افراطي تكفيري و خشونتزا همه انسانها را در نقطه نقطه زمين تهديد ميكند و صاعقهاي است كه بر جان انسان افتاده است.
وي ادامه داد: با اين تفاسير همه بايد در كنار هم قرار بگيريم و در برابر اين آتش خانمان برافكن حفاظت كنيم. امروز خانواده و نهاد خانواده در معرض خطر است. خطرهاي متعدد و نسلهايي كه با نسلهاي قبل بيگانه ميشوند. حتي اگر كنار هم زندگي ميكنند، زبان يكديگر را درنمييابند. فروپاشي نهاد خانواده خطر ديگري است كه همه پيروان اديان توحيدي را تهديد ميكند. ابتذال اخلاقي و رفتاري و بهم ريختن هنجارها اجتماعي و عرفي نيز نمونه ديگري از تهديدهاست. ميتوان به اين فهرست دهها عنوان ديگر افزود.
وزير فرهنگ با اشاره به راهكارهاي مقابله با تهديدات گفت: همه و همه در مقابل تهديدات مشترك ميتوانيم در كنار هم قرار بگيريم. بزرگان اديان چنين رهنمودهايي را كردهاند. امسال چهلمين سالگرد انقلاب اسلامي را آغاز ميكنيم؛ انقلابي كه همه پيروان اديان توحيدي در ايران، هم در نقطه تاسيس و هم در ادامه مانند دوران دفاع مقدس كنار هم بودهاند و اين 40 سال را با هم ساختهاند و تا اينجا آمدهاند.
وي افزود: هم رهبر فقيد انقلاب اسلامي و هم خلف ايشان، مقام معظم رهبري اين نگاه همگرايانه را مورد تقدير پياپي قرار دادهاند و بارها گفتهاند كه چگونه ميتوانيم با كنار هم قرار گرفتن ايران و جهان را آباد كنيم. نگاهي كه رهبر فرزانه انقلاب اسلامي به انديشه مذاهب و نگرشي كه در اديان دارند، نگاه قابل توجهي است و با اين نگاه ميتوان بهتر كنار هم قرار گيريم و بهتر با هم ارتباط برقرار كنيم.
صالحي در پايان گفت: مقام معظم رهبري در يكي از اين محافل ديدار با خانواده شهداي اديان توحيدي، اين جمله را فرمودند: «هركس در هر مذهبي باشد، اگر رفتار و اخلاقش را خوب كند و با بندگان خدا خوب باشد، او يك بنده صالحي است.» اين نگاه بزرگان كشور است. ما از با هم بودن و در كنار هم بودن، تجربههاي بسيار خوبي داريم و بايد قدر اين تجربهها را بدانيم و در سختيهايي كه در پيش داريم از اين تجربهها بيش از گذشته سود ببريم.
همچنين در اين مراسم، دكتر الكساندر كنيش، يكي از برندگان جايزه جهاني كتاب سال جمهوري اسلامي ايران صحبت كرد و گفت: خوشآمدگويي شما ايرانيان به قدري گرم و خالصانه بود كه ما تحت تاثير قرار گرفتيم و بايد در اينجا بگويم كه از شما سپاسگزارم كه چنين مردم مهماننوازي هستيد. من ميخواهم در نزد شما درباره يك سري مسائل آكادميك صحبت كنم؛ اما هيچ ادعايي ندارم كه اين مسائل درست باشند.
وي ادامه داد: من روسي هستم؛ قبلا در انگلستان كار ميكردم و در حال حاضر در امريكا مشغول به كار هستم. به نظر من ايدهها و چيزهايي هست كه در گرد و غبار پنهان شده است؛ مهم نيست اين ايدهها براي چه كساني هستند و مهم آن است كه پشت آن ايدهها چه كسي ايستاده است.
اين پژوهشگر با توضيح نگاه خود به دين گفت: از ديدگاه آكادميك، مردم همانگونه كه ميخواهند دين را ميسازند؛ از علائم و نشانههاي يكساني استفاده ميكنند و در نهايت چيزهاي متفاوتي از دين بيرون ميكشند. به عنوان مثال همه شما بازي خانهسازي را ديدهايد كه از اجزاي مختلفي تشكيل شده است و براي بچههاست. بعضي از بچهها از اين اجزا وسايل جنگي درست ميكنند و بعضي ديگر با آن ساختمانهاي زيبا ميسازند؛ چراكه ميخواهند در دنياي پر از صلح زندگي كنند.
وي افزود: آن چيزي كه درون انسانهاست دين را حائز اهميت ميكند. ميخواهم براي شما يك داستان كوتاه تعريف كنم. اين داستان درشهر سن ديگو اتفاق افتاده است. بيشتر تمركز جمعيت عرب مسلمان در همان منطقهاي است كه من در آن زندگي ميكنم. البته تركها و ايرانيها نيز بخش قابل توجهي را تشكيل ميدهند و مسجدهاي خيلي بزرگي هم دارند.
الكساندر كنيش در تعريف داستانش گفت: در محل زندگي من شيعهها و سنيها با هم رقابت ميكردند تا ببينند كه چه كسي بزرگترين مسجد را ميسازد. در نهايت شيعهها برنده شدند و بزرگترين مسجد را ساختند. بعد از مدتي شيعهها تصميم گرفتند كه در مسجد را به روي سنيها باز كنند و حتي دو جاي مختلف براي وضو ساختند؛ چراكه نوع وضو گرفتن آنها فرق ميكند. اين اتفاق به دليل ايمان شيعهها بود. آنها اين كار را با اختيار خودشان و بدون هرگونه دستوري انجام دادند. اين رفتارهاي غريزي كه در انسانها اتفاق ميافتد باعث ميشود تا روح الهي در انسانها دميده شود.
وي در پايان اظهار كرد: من فكر ميكنم كه اين كار يك مثال خوب است و به همين دليل من هميشه دانشجوهايم را به اين مسجد ميبرم تا به دانشجوها نشان دهم كه شيعهها و سنيها ميتوانند در كنار هم زندگي كنند.
در طول اين مراسم، سيامك مره صدق، نماينده كليميان در مجلس شوراي اسلامي، مارنرساي بنيامين پيشواي مذهبي و اسقف اعظم كليساي شرق آشوري، قريك باريكيان، اسقف ارامنه، سروشپور، نماينده موبدان زرتشتي، يوناتن بت كليا، نماينده آشوريان در مجلس شوراي اسلامي درباره نقش پيروان اديان توحيدي در مسير تكامل انقلاب اسلامي صحبت كردند.
همچنين سيدعباس صالحي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و محسن جوادي، معاون فرهنگي با برگزيدگان جايزه جهاني كتاب سال ديدار و گفتوگو كردند.
در اين ديدار 30 دقيقهاي هر كدام از برگزيدگان جايزه جهاني كتاب سال جمهوري اسلامي ايران به معرفي خود و اثر برگزيدهشان پرداختند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز پس از شنيدن صحبتهاي برگزيدگان خطاب به آنها گفت: خيلي خوشحاليم كه شما عزيزان در ايران هستيد؛ اميدواريم كه اين سفر خوبي براي شما باشد و به زودي به ايران برگرديد و كارهاي بهتر و بيشتري در رابطه با ايران انجام دهيد. ما منتظر كارهاي جديد شما هستيم.