به گزارش روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، در متن بیانیه هیات داوران نوزدهمین جشنواره کتاب و رسانه آمده است:
به نام خداوند لوح و قلم؛ حقیقت نگار وجود و عدم
خدایی که داننده رازهاست؛ نخستین سر آغاز آغازهاست
برگزاری جشنواره کتاب و رسانه که از سالها پیش در سطح ملی آغاز شده و امروز به ایستگاه نوزدهمین دوره آن رسیدهایم، بزرگ راهی است برای رسیدن به قلههای فرهنگ کتاب وکتابخوانی در سطح جامعه و افزایش توانمندی رسانهها در این حوزه مهم فرهنگی و اجتماعی و در نتیجه هرگونه قضاوت درباره میزان موفقیت یا عدم موفقیت آن هم باید در این چارچوب انجام شود.
نوزدهمین جشنواره ملی کتاب و رسانه ایران راه پرپیچ و خمی را تا رسیدن به این مرحله که معرفی برترینها است پیموده است و در تمامی این مسیر طولانی حفظ اخلاق حرفهای مهمترین دغدغه برای دستاندرکاران بهویژه اعضای هیات داوری بوده است.
رسانههای یک جامعه آیینه تمام نمای واقعیات آن جامعه هستند و خبرنگاران به عنوان عنصراصلی رسانهها با انعکاس واقعیات از زوایای مختلف، در عین حال وظیفه سنگین جست وجوی حقیقت و بازنمایی آن را به جامعه برعهده دارند و از همین جاست که مسوولیت اجتماعی متوجه آنان میشود و ملزمشان میسازد تا تحت هر شرایطی، همسو باوجدان اخلاقی خود عمل کنند و این در واقع مهمترین معیار قضاوت درباره آثار یک روزنامهنگار است.
هیات داوران نوزدهمین جشنواره ملی کتاب و رسانه ایران تلاش کردند تا وظیفه خطیر قضاوت را بر این اساس انجام دهند.
البته توجه به وجدان حرفهای روزنامهنگاری اگر چه معیار لازم برای قضاوت است، ولی برای شناسایی بهترینها کافی نیست و برهمین مبنا نیز هیات داوران برای دستیابی به نتیجهای که حق و حقوق همگان را با کمترین کاستی تضمین کند و حق را به صاحب حق برساند، برای هر گرایشی از کار رسانهای، معیارهای حرفهای را با تبدیل شاخصهای کیفی به کمی و طراحی فرمتی ویژه مد نظر قرار داد تا بهترینها بدون دخالت سلایق شخصی داوران و همچنین با قضاوت جمعی در صف اول قرارگیرند و از این طریق حق کسی ضایع نشود. بر این اساس بیشتر آثار با حضور چهار داور از استادان با تجربه دانشگاه قضاوت شد تا منتخبین به دور نهایی انتخاب شوند. در دور نهایی نیز سه داور آثار برگزیده و شایسته تقدیر را تاییدکردند.
هیات داوران اگرچه کار قضاوت نوزدهمین جشنواره را ایدهآل و خالی از ضعف نمیداند، ولی با همه توان تلاش کرده است تا کاستیهای داوریهای گذشته را رفع و چنان سنگ بنایی را برجای نهد که انگیزهها را برای بهرهگیری از ظرفیتهای ملی در تمامی بخشها افزایش دهد.
هیات داوران بر این اعتقاد است که آثار ارسالی به جشنواره اگرچه معرف تمامی ظرفیتهای رسانهای کشور نیستند، اما نمونهای ارزشمند و نمایانگر وضع موجود بوده است و نه وضع مطلوب و رسیدن به وضع مطلوب نیازمند همکاری تمامی عناصر رسانهای و بهویژه مدیران، مولفان، مترجمان، ویراستاران، ناشران و همه دستاندرکاران تولید و نشر کتاب، با چشم پوشی بر کاستیها و تلاش برای رفع آنها میباشد.
هیات داوران نوزدهمین جشنواره ملی کتاب و رسانه ایران، ضمن ارج نهادن به اعتماد خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر محترم جشنواره در سپردن قضاوت این دوره از جشنواره به این هیات، موارد حاشیهای زیر را قابل ذکر میداند تا ان شاالله نقطههایی باشد در اعتلای فرهنگ کتاب و روزنامهنگاری این دیار اسلامی.
اول
افزودن بخشهای ویژه دفاع مقدس در چهلمین سال، یادآور دلاور مردانی است که از خوان خون گذشتند تا ایران اسلامی سرزنده و پایدار به حیات بالنده خود افتخار کند. استقبال همکاران رسانهای در این بخش شایسته تقدیر وتشکر است.
دوم
تخصصگرایی در عصر ارتباطات بیش از هر زمان دیگری به پیامها اعتبار و غنا بخشیده و مخاطبان را اقناع میکند.
بخش ویژه سوادرسانهای در اولین دوره و استقبال از آن بیانگر توجه و دقت رسانهها به آگاهی مخاطبان در جامعه و بهویژه در گستره فضای مجازی است. امید که این تلاشها استمرار یابد.
سوم
نوآوری و خلاقیت در گرو عشق و علاقه است. ابتکارات مردمی همواره ره گشای بنبستها در تقلید و تکرار است. افزودن بخش ویژه رسانهها و شبکههای اجتماعی (شهروند خبرنگاران) در نوزدهمین جشنواره به ما آموخت که شهروند روزنامهنگاران سهم مهمی در گسترش و تقویت فرهنگ کتاب در کشور دارند.
چهارم
مطالعه و داوری حدود یک هزار اثر ارسالی برای جشنواره نوزدهم اگر چه در نگاه اول به خاطر استقبال روزنامهنگاران دلگرمکننده است، ولی بررسی آثار و ضعفهای غیرقابل اغماض بعضی از آنها نشانگر عدم درک جایگاه جشنواره و مفهوم رقابت منصفانه رسانهای نزد برخی از عزیران است .
امیداست این نقصان و با تاکید بر کمبود آثار ارسالی، به ویژه در بخشهایی چون: طنز، کاریکاتور و گرافیک کتاب برای جشنوارههای بعدی با اتخاذ تدابیر لازم از جمله دقت بیشتر در چارچوببندی برای فراخوان و شفافسازی معیارها برطرف شود.
با احترام
هیات داوران نوزدهمین جشنواره ملی کتاب ورسانه ایران
بر اساس این خبر، نوزدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه با دبیری دکتر امیدعلی مسعودی برگزار شد. در این جشنواره دکتر حسن خجسته رئیس هیات داوران و دکتر رجبعلی سالاریان رئیس هیات اجرایی بودند.
آرش شفاعی، اصغر نعمتی، اکبر نصرالهی، داود نعمتی انارکی، شهاب شهرزاد، عبدالکریم خیامی، علیرضا دهقان، غلامحسین اسلامی فرد، کامران شرفشاهی، محمد صادق افراسیابی، محمود اسعدی، مریم سلیمی، مسعود کوثری، معصومه نصیری، معصومه اسماعیل نژاد، هادی البرزی، یداله گودرزی، یوسف خجیر، مهدی منتظرقائم، رجبعلی سالاریان، محمدجعفر محمدزاده، عباس اسدی و مرتضی بریری داوری بخش های مختلف نوزدهمین دوره جشنواره کتاب و رسانه را برعهده داشتند.
در بخش رسانه ها و شبکه های اجتماعی (آثار شهروند خبرنگار) نیز مهتاب دمیرچی، الهام عبادتی، سمیه حسن نژاد، هادی حسین نژاد و حامد صلاحی به داوری آثار رسیده پرداختند.