محمد کاظمیان گفت: در نمایشگاه کتاب تهران میتوان تنوع دیدگاهها را حس کرد. درباره پزشکی قانونی بعضا کتابهای مناسبی وجود دارد، اما هنوز نقش و جایگاه قضایی و بالینی این حوزه هنوز تبیین نشده است.
محمد کاظمیان؛ مدرس دانشگاه و رئیس انجمن پزشکان قانونی ایران به ستاد خبری سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: اگر بهصورت کلی به نمایشگاه کتاب تهران نگاه کنیم، مشخصا برگزاری چنین مجامعی برای ارائه کتب مختلف و ترویج فرهنگ کتابخوانی میتواند در جزئیترین بخشهای جامعه نیز تاثیرگذار باشد، پس در کاهش جرم نیز نقش ایفا میکند.
وی افزود: در بررسی موشکافانهتر نکاتی مدنظر قرار میگیرد که حائز اهمیت است؛ نمایشگاه کتاب از نظر من مانند مراسم حج است که مردم در کنار یکدیگر با هدفی متعالی جمع میشوند و در آن فضا این تجمع بسیار مفید و بازدارنده از خیلی از آفات و مسائل منفی است، اما همینکه حج تمام میشود دوباره مردم به پوسته داخلی خود برمیگردند. نمایشگاه کتاب نیز همینطور است بنابراین باید تاثیر معنویت این مقوله بر افراد بررسی شود و طبیعتا این موضوع به محتوای کتابها بستگی دارد.
کاظمیان ادامه داد: اگر کتاب ها با همین مضمون یعنی سود رساندن به جامعه با آگاهی بخشی عمومی و در دسترس مردم قرار دادن این اطلاعات باشند و مردم قدرت خرید کتابهای متنوع و دسترسی به نقطه نظرات مختلف را داشته باشند، این تضارب آرا و مواجه با مسائل و نظرات مختلف میتواند ذهن را به پردازش حول محور این موضوعات وادار کند که بسیار ارزشمند است و در درازمدت میتواند اثرگذار باشد و منجر به کاهش دعاوی حقوقی و کیفری شود وگرنه مرهمی موقت و گذرا است و خروجی چندانی ندارد.
رئیس انجمن پزشکان قانونی ایران در بخش دیگری از این گفتوگو درباره میزان آگاهی عامه مردم از علم حقوق و مباحث مربوط به جزا، گفت: اگر از زاویه حوزه تخصصی بنده که پزشکی قانونی است، به موضوع بنگریم، کتابهای مفید بسیاری در بازار وجود دارد مردم نیز به این آیتمها علاقهمند هستند، اما درباره ارتباط میان رشته حقوق و پزشکی قانونی و مسائلی که در حوزه همکاری این دو رشته روی میدهد متاسفانه آگاهی عمومی وجود ندارد.
وی اضافه کرد: بعضا همکاران قضایی و حقوقی قوه قضاییه نیز از نقش و جایگاه قضایی و بالینی این رشته اطلاع کامل ندارند چه برسد به عموم مردم. بنابراین اینکه توقع داشته باشیم کتابهایی با زبان عامه به این مطالب بپردازند کمی دور از ذهن است. آگاهی درباره این موضوع بیشتر بر عهده رسانههای ملی است که پردازش و معرفی حداقلی درباره این رشته را انجام دهند.
رئیس سابق پزشکی قانونی مشهد در ادامه با اشاره به ضرورت پرداخت رسانه ملی به مباحثی حوزه پزشکی قانونی و نسبتهای حقوقی با این موضوع، گفت: بنده به عنوان رئیس انجمن پزشکان قانونی ایران در کمترین حالت انتظار دارم که از کارشناسان این حوزه در رسانه ملی دعوت بشود و حداقل برای یکبار هم که شده آنطور که باید و شاید نقش این رشته برای دیگران تبیین شود آن وقت است که میتوان بعد از شکل گیری ارتباط میان این حوزه و عموم مردم به فکر کتبی با زبان عامه باشیم.
کاظمیان در ادامه به تجربههای حضور خود در ادوار مختلف نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اشاره کرد: درباره کیفیت ارائه کتب در نمایشگاه باید گفت هر رشتهای مخاطب خاص خودش را دارد و اگر به دید جزئی بنگریم شاید نظرات مختلفی وجود داشته باشد اما از دید کلی مثل دفعات قبل بوده و در این زمینه تفاوت محسوس و شاخصی در ارائه کتب احساس نکردم. اصل برگزاری این نمایشگاه از این جهت که در ترویج و اشاعه فرهنگ کتابخوانی تاثیر دارد، امری ارزنده و قابل تقدیر است.
وی افزود: یکسری مسائل جزئی وجود دارد که بهره برداری کامل از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را کمی دشوار میکند؛ از عدم تعبیه جای پارک مناسب به تناسب جمعیت و پیشبینی راهکارهایی برای مهار ازدحام گرفته تا نبود برخی امکانات راهنمایی برای یافتن غرفهها که گویا امسال به نسبت سالهای گذشته بهتر شده است.
کاظمیان در پایان گفت: تضارب آراء و مواجهه با دیدگاههای مختلف در هر عرصهای میتواند به رشد و توسعه آن زمینه و عمیقتر شدن تفکر و پژوهش در آن حوزه کمک کند. در نمایشگاه کتاب تنوع و تکثر دیدگاهها به چشم میخورد، اما میتواند بسیار مطلوبتر از اکنون باشد.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از بیستم تا سیام اردیبهشت ۱۴۰۲ در مصلی امام خمینی (ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir برگزار شد.